Openingstijden

Openingstijden showroom: 

Wij zijn momenteel alleen op afspraak geopend.

U kunt telefonisch contact opnemen om een afspraak te maken.
0318-591222

Vaktermen voor trappen en uitleg van de termen

Op deze pagina vindt u uitleg van een aantal vaktermen met de eventueel daarbij behorende maten zoals deze in het Bouwbesluit zijn vastgelegd. Deze maten zijn van toepassing voor trappen in een nieuwbouwwoning, die toegang verschaffen tot een verblijfsruimte en die veel in de trappenbranche worden gebruikt.

Soorten trappen

Er zijn verschillende soorten trappen die wij bouwen, afhankelijk van de vorm kunt u onder andere kiezen voor:

  • De rechte of steektrap
  • De spiltrap: de spiraalvormige trap die om een centrale spil loopt
  • De wenteltrap: een spiraalvormige, rond gaande trap zonder spil, maar met een binnen- en buitenboom
  • De trap met onderkwart: een kwartdraai onderaan de trap
  • De trap met bovenkwart: een kwartdraai bovenaan de trap
  • De trap met twee kwarten (ook wel halfslag trap genoemd
  • De bordestrap

Open trap

Een open trap is een trap zonder stootborden.

Stootborden

Stootborden worden gebruikt bij een dichte (gesloten) trap. Stootborden zijn de delen die tussen de treden worden gemaakt. Stootborden kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, waaronder massief hout of plaatmateriaal, staal en glas. Stootborden dienen ter afsluiting van de opening tussen 2 opeenvolgende traptreden en de aansluitende trapbomen en / of de spil.

Trapboom

De zijkanten van een trap, waar tussen de treden en eventuele stootborden bevestigd worden, noemen we trapbomen.
Een trapboom draagt dus de trap treden. Een trapboom wordt ook wel wang genoemd. De boom aan de muurzijde (of breedste kant van de treden) is de buitenboom en die aan de open zijde (of smalste kant van de treden) noemen we de binnenboom. Indien de treden niet in de bomen zitten maar er op liggen noemen we de boom een keepboom (de bovenkant wordt dan uitgekeept). Bij stalen keepbomen kan men zowel de bovenkant als de onderkant uitkepen. Deze trappen worden ook wel muizen trappen genoemd. Indien een houten trap zonder bomen uitgevoerd wordt noemen we dit een bloktrap. De treden en stootborden worden dan vaak dikker uitgevoerd.

Spil

De spillen van een trap zijn de verticale palen welke de trap afsteunen op de vloer.
Bij klassieke houten trappen kunnen dit fraaie, gedraaide spillen zijn. Bij moderne trappen kunnen spillen ook in staal, RVS of natuursteen uitgevoerd worden.

Optrede

De optrede is de verticale afstand tussen twee opeenvolgende traptreden, gemeten vanaf de bovenkant van de treden.

Aantrede

De aantrede is de horizontale afstand tussen twee opeenvolgende traptreden, gemeten op de looplijn en vanaf de voorkant van de treden.

Looplijn

De looplijn is de denkbeeldige lijn waar men de trap beloopt. De looplijn mag op 300 mm uit de buitenkant van de trap liggen. Echter is het vaak wenselijk om de looplijn meer naar het midden te leggen. De looplijn wordt ook wel klimlijn genoemd.

Luie trap

Een luie trap is een trap waarvan de stijgingshoek op de klimlijn gering is (kleine optrede en grote aantrede). Als vuistregel geldt: 2x optrede + 1x aantrede = 570 à 630 mm.

Wel

De oversteek van de trede ten opzichte van het stootbord heet de wel. Bij open trappen is de wel de overlapping van de onderlinge treden.

Weltrede

De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer. Vaak is de weltrede smaller dan de overige treden.

Bloktrede

Een bloktrede is de eerste (of zelfs meerdere), vergrote trede van een trap (er steekt een blok buiten de trap uit). Een bloktrede geeft een trap een bijzondere en uitnodigende uitstraling. Meestal wordt een bloktrede om esthetische redenen gekozen. De grootte en vorm van een bloktrede is bepalend hoe uitnodigend de trap kan zijn. Een bloktrede zorgt ervoor dat de trap als meubelstuk beter tot zijn recht komt en er chiquer uitziet. Trappen met bloktreden mogen zeker gezien worden.

Balustrade

Het schuine hekwerk langs de open zijde van een trap noemen we de balustrade. De balustrade zorgt ervoor dat men aan de zijkant niet van de trap af kan vallen. De balustrade moet voldoen aan bepaalde eisen van de NEN-Norm en het Bouwbesluit. Soms wordt de balustrade verward met het verdiepingshekwerk.

Verdiepingshekwerk

Het horizontale hekwerk langs het trapgat noemen we verdiepingshekwerk. Het verdiepingshekwerk zorgt ervoor dat men niet in het trapgat kan vallen. Het verdiepingshekwerk moet voldoen aan bepaalde eisen van de NEN-Norm en het Bouwbesluit. Het verdiepingshekwerk wordt ook wel eens vide hekwerk genoemd. Een vide is een open ruimte die groter is dan het minimaal vereiste trapgat.
Het verdiepingshekwerk wordt wel eens verward met de balustrade.

Muurleuning

Een muurleuning is de leuning langs de trap welke met leuningdragers aan de aansluitende muur of afscheiding bevestigd wordt. Een muurleuning zorgt ervoor dat je houvast hebt bij het belopen van de trap. Een muurleuning kan van verschillende materialen gemaakt worden, namelijk hout, staal of RVS. Bij zeer exclusieve trappen kan men zelfs glazen of natuursteen leuningen krijgen. Meestal loopt de muurleuning evenwijdig aan de trapboom, echter kan men bij moderne trappen ook kiezen voor strakke, rechte leuningen en vormen.

Bordes

Een bordes is een platvorm welke een rustpunt vormt in een trap. Een bordes kan twee steektrappen of andere trapvormen met elkaar verbinden. Vaak verandert op een bordes de looprichting van de trap. Een bordes wordt gezien als één trede. Een bordes kan er voor zorgen dat de trapdelen voor en na het bordes recht uitgevoerd kunnen worden waardoor de trap prettiger beloopbaar is. Een bordes kan van verschillende materialen gemaakt worden, onder meer van hout, glas, RVS en natuursteen.

Antislip

Antislip is een strip (of meerdere strips) die aangebracht wordt in een voorgefreesde sleuf in de trap treden.
Een antislip profiel kan ervoor zorgen dat u minder snel zult uitglijden op de trap. Een antislip profiel kan van rubber, kunststof of RVS gemaakt worden. Bij glazen en natuursteen treden kan men ook antislip erin stralen (zandstralen of zoeten). Een rubber of kunststof antislip profiel heeft de vorm van een "T-profiel" en kan aan de bovenzijde voorzien zijn van een geribbelde structuur. Het rubber of kunststof antislip profiel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, namelijk zwart, bruin, grijs of wit. Een RVS antislip profiel kiest men vaak bij moderne trappen voor de esthetiek van de trap.